doen wat je leuk vindt

Doen wat je leuk vindt | benut jij je talenten? Beantwoordt de 9 vragen

Doen wat je leuk vindt

Als je doet wat je leuk vindt dan volg je je passie. Waarom leven we hier niet altijd naar? Je kunt je passie kwijtraken en ook weer terugvinden. Doen wat je leuk vindt geeft energie. In mijn blog vertel ik over de voorwaarden en valkuilen van je passie volgen. Door het beantwoorden van 9 vragen kom je erachter of je eigenlijk wel doet wat je leuk vindt.

 

Lees meer: Hoe gebruik ik mijn intuïtie. Klik hier

 

Doen wat je leuk vindt

Passie is het enthousiasme wat je voor iets of iemand kunt hebben. Ken je het gevoel dat je je aangetrokken voelt? Je ben gefocust, betrokken en je doet iets vol overgave. Daarnaast heb je geen aansporing nodig om het te doen. Dat komt omdat je geïnspireerd bent en in een flow komt want passie is je brandstof. Iemand die iets met passie doet heeft een aantrekkingskracht op zijn omgeving omdat diegene zijn ziel en zaligheid in iets stopt.

Wat verbonden is met passie is lijden. Frustratie en tegenslag zijn nodig om inspanning te leveren, om je te verdiepen en door te zetten. Een passie overwint, je wordt er door uitgedaagd.

Drijfveer

Een drijfveer is de motivatie die in je naar boven komt om in actie te komen. Het kan een (levens)ervaring, je opvoeding, een idool of je talent zijn wat jou heeft doen besluiten om je in te zetten voor een beter milieu, in de zorg te werken, op te komen voor dieren, liedjes te schrijven, een opleiding te volgen, je verliefdheid uit te spreken etc.

Valkuilen

Een passie kan ook een obsessie worden omdat je te gefocust bent en je te verantwoordelijk voelt. Je kunt niet stoppen en hebt geen oog meer voor andere zaken. Vanuit bewijsdrang kun je ook een passie volgen. De kans is dan groot dat je gekwetst wordt als je gepasseerd of niet serieus genomen wordt. Daardoor kun je stress en angst ontwikkelen. Ook kun je onverzadigd raken, het is nooit genoeg.

De andere kant is dat je passieloos wordt. In een sleur komen is daar een voorbeeld van en ook verveeld raken. Het gaat samen met weinig energie hebben en niet tot keuzes komen.

Voorwaarden

Om je passie te volgen werkt het stimulerend om in een omgeving te zijn waar er waardering, vertrouwen, gelijkwaardigheid en respect wordt uitgedragen. Daarin kun je persoonlijk groeien.

Het willen en kunnen moet goed op elkaar zijn afgestemd. Je moet iets leuk vinden en het goed kunnen. Of bereid zijn je hier in te ontwikkelen.

Een goed zelfbeeld is belangrijk om te weten wat je wel en niet kunt. Ook is het belangrijk om regelmatig zelfreflectie toe te passen om even afstand te nemen en alles op een rijtje te zetten. Waarom doe je wat je doet? Haal je er nog steeds plezier uit en heb je nog controle?

 

Lees meer: Zwart wit denken. Klik hier

 

Benut jij je talenten? beantwoord de volgende 9 vragen en trek je conclusies;

Doen wat je leuk vindt.

  1. Waar wordt je blij van? Wat geeft jou energie? (de natuur, muziek, sport, machines, taal, mensen, kunst, dieren, eten, nieuws, cultuur, theater etc.)
  2. Wat is jou talent? Waar ben je goed in? (organiseren, observeren, communiceren, balsporten, rekenen, plannen, grappen maken, inleven, creatief zijn, overzicht bewaren, zorgen, opruimen etc.)
  3. Wat wilde je als kind?
  4. Ben je ergens mee gestopt waar je voldoening uithaalde?
  5. Wat is er veranderd en waarom? (door andere, door een negatieve ervaring, door ziekte, door ambitie, door bewijsdrang etc.)
  6.  Wanneer heb je je intuïtie gevolgd? Vertrouw je op jezelf?
  7. Wat is voor jou vanzelfsprekend en zou je het antwoord; ‘Het zit gewoon in me’ op kunnen geven?
  8. Door wie af wat wordt jij geïnspireerd? Wat trekt je aan en waarom?
  9. Welke talenten ga jij benutten in 2019?

Je passie volgen en uitdragen is niet altijd makkelijk. Er hangen vaak praktische en emotionele zaken aan vast waardoor je geen impulsieve keuzes moet maken. Geef jezelf de tijd om dingen op een rijtje te zetten.

Vraag jezelf af wat het je waard is en kijk hoe je je passie in je leven kunt inpassen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je passie in je hobby te leggen in plaats van te streven om er je beroep van te maken.

Het gaat vaak niet alleen om jou het heeft ook invloed op andere in je omgeving. Kies in ieder geval voor plezierbeleving; Doen wat je leuk vindt, daar wordt iedereen blij van!