Ik vind het moeilijk om fouten te maken

Ik vind het moeilijk om fouten te maken | 5 positieve punten

Ik vind het moeilijk om fouten te maken

Je wilt je graag van de beste kant laten zien. Het is fijn als je ergens goed in bent en als anderen mensen waarderen wie je bent en wat je doet. Niemand is perfect. Iedereen maakt fouten. Reken we elkaar daar op af? Soms wel en dat is kei hard. Het maakt het er niet makkelijker op om daarna onbevangen nieuwe situaties in te stappen. Ik vind het moeilijk om fouten te maken. Hoe kun je hier anders naar kijken en mee omgaan? Ik geef je 5 positieve punten van het maken van fouten. Hopelijk geven deze inzichten je de moed om uit je comfortzone te stappen, nieuwe uitdagingen aan te blijven gaan en bij fouten jezelf en anderen soms iets minder serieus te nemen!

 

Lees meer; Zwart wit denken. Klik hier.

 

Serieus

Als je te serieus bezig bent met de mening van anderen over jou als persoon, over je gedrag of over de kwaliteit van een taak of opdracht dan is de kans groot dat je verkrampt. Er ontstaat angst of stress. Je bent zo bezig met het goed willen doen dat je juist de fout in gaat. In hoeverre je al kunt spreken van fouten maken als je intentie is; het goed willen doen. Je neemt jezelf, de ander of je taak te serieus.

Het goed willen doen

Het is een goede eigenschap dat je gedreven bent en de motivatie hebt om jezelf ergens volledig voor in te zetten. Het resultaat van je inzet heb je helaas nooit voor 100 procent in eigen hand. Er gebeuren altijd onverwachtse dingen die je niet had voorzien.

Als je jezelf meer richt op de inzet die je levert in plaats van op het resultaat dan ben je wat relaxter en kun je zaken beter overzien en hier op anticiperen. Als je jezelf alleen meer richt op hetgeen wat je goed kan dan zal je ontwikkeling vroeg of laat stil komen te staan. Het is daarom goed om uitdagingen aan te blijven gaan.

Teleurgesteld

Op het moment dat je denkt in fouten dan zul je jezelf waarschijnlijk ergens volledig in vastbijten of juist dingen uit de weg gaan. Dat komt omdat je resultaat gericht bent ingesteld. Je vind het moeilijk om feedback te krijgen of om hulp te vragen. Je lost het liever zelf op.

Uiteindelijk is de kans groot dat je teleurgesteld raakt in jezelf of in de ander. Het wekt irritatie en boosheid op of je haakt af. Je verbreekt het contact, je wordt cynisch of gooit er met de pet naar.

 

Lees meer; Benut jij je talenten? Klik hier.

 

Verwachtingen

Als je kritisch bent op jezelf dan zul je dit waarschijnlijk ook projecteren op anderen. Je denkt dat jouw manier van denken en doen de juiste is. Je hebt daarom uitleg nodig om iets te kunnen begrijpen en te kunnen accepteren.

Helaas reageert niet iedereen zoals jij dat fijn vindt. Spreek iemand aan als je ergens last van hebt. Het wil niet zeggen dat zaken direct veranderd worden maar je gaat hiermee wel het gesprek aan en je blijft zelf niet met allerlei gedachten zitten die mogelijk niet kloppen maar in jouw hoofd al bijna feiten zijn. Daarmee doe je jezelf en een ander te kort.

Als je het uitspreekt en de ander wil er niet naar luisteren en er niks mee doen dan kun je hier ook je conclusies uit trekken. De gedachten dat het jouw fout was kun je daarmee in ieder geval uit je hoofd zetten.

 

Ik vind het moeilijk om fouten te maken.

5 positieve punten van fouten maken;

  1. Door fouten te maken kun je leren. Het is de enige manier om iets nieuws te leren. Er is geen kind die direct zindelijk is, kan lezen of schrijven. Met vallen en opstaan ontwikkelen zij zich.
  2. Fouten maken geeft nieuwe inzichten. Het houdt je daardoor scherp.
  3. Fouten maken maakt je menselijk. Niemand is een superheld. Heb je een collega waarvan je denkt dat die perfect is in zijn werk? Bedenk je dan dat diegene als ouder of sporter misschien wel ongelooflijk knullig is.
  4. Door fouten te maken zul je nieuwe dingen ontdekken. Dit kan alleen door je angst te overwinnen en de adrenaline die je lijf aan maakt bij een nieuwe situatie te accepteren. Hoe vaker je iets doet hoe makkelijker dat gaat.
  5. Heb jij wel eens de slappe lach gehad door een fout van iemand anders?! Lach ook eens om jezelf. Het relativeert zo lekker! Beantwoordt bij domme fouten de vraag; wat was hier leuk aan?!

 

Wil jij jezelf persoonlijk ontwikkelen? Maak een vrijblijvende afspraak om te kijken wat ik voor je kan betekenen. Klik hier.

Met vriendelijke groei,

Sara Meulenbroeks

Wil je een reactie plaatsen op dit blog? Dat kan hieronder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *