ik wil meer structuur in mijn leven

Ik wil meer structuur in mijn leven | gewoonten en rituelen | 7 tips

Ik wil meer structuur in mijn leven

Je kent het wel dat je je van alles voorneemt om te gaan doen en dat er niks van terecht komt. Afleiding en het stellen van andere prioriteiten kunnen de oorzaak zijn en je raakt gefrustreerd dat je niet hebt gedaan wat je jezelf had voorgenomen. Het roer moet om; Ik wil meer structuur in mijn leven. Gewoonten en rituelen kunnen houvast bieden. Wist je dat je van gewoonten ook rituelen kunt maken? Lees hieronder over het chips-dag ritueel in ons gezin. Maak gewone momenten bijzonder. 7 tips.

Ik wil meer structuur in mijn leven

Gewoonten

Gewoonten zijn vaste handelingen in een vast patroon. Ze geven regelmaat, houvast, structuur en orde. Als je de handelingen vaker doet dan wordt het routine. Je denkt er niet meer over na, je doet het snel en effectief, op de automatische piloot. Het kost daardoor weinig energie. Voorbeelden hiervan zijn; tandenpoetsen, autorijden, jas aan de kapstok hangen, de deur achter je dicht doen, was in de wasmand doen etc.

Gewoonten verschillen per persoon. Zo is de ene geneigd om altijd vijf minuten te vroeg te komen en de andere juist vijf minuten te laat. Meestal heb je er zelf geen last van en betitel je het als iets wat bij je hoort. Het is een ander die vaak jou gewoonte wil veranderen omdat diegene zich er aan irriteert!

Gewoonten kunnen ook voortkomen uit psychische problematiek bijvoorbeeld een (dwang) stoornis. Het verschil is hier dat je leven erdoor wordt beheerst. Je hebt dwanggedachten. Gewoonten worden een obsessie.

 

Lees meer: Hoe moet ik goed voor mezelf zorgen. Klik hier

Rituelen

Rituelen zijn vaak tradities die we overnemen van onze (groot) ouders. Het is de nadruk die je op een speciale gelegenheid legt om het kracht bij te zetten en meer betekenis te geven. Rituelen komen van oorsprong voort uit het geloof. Je staat stil bij een belangrijk moment. Het geeft energie, kracht en verbondenheid.

Het verschil tussen een gewoonte en een ritueel is dat je een ritueel met een bepaalde intentie doet. Je gebruikt het ritueel als middel. Denk aan beschuit met muisjes bij een geboorte, champagne tijdens oud&nieuw, een minuut stilte, bidden, een kaarsje branden, een koude douche nemen etc.

Van gewoonten rituelen maken

Als je meer aandacht geeft aan een gewoonte dan sta je even stil, je geeft iets of iemand aandacht en dat kan rust geven in de drukte van ons leven. Je geniet van het moment.

‘Wacht niet op bijzondere momenten, maak gewone momenten bijzonder.’

Chips-dag

Op een bepaald moment irriteerde ik me aan het gedrag van mijn kinderen. Zij vroegen steeds om een snoepje of chips. Ik stelde ze tevreden of teleur en ging bij mezelf ten rade; wat kan ik hier aan veranderen?

Vroeger was bij mij thuis de gewoonte dat we op woensdag avond en zaterdag avond chips en een glaasje prik kregen. De herinnering daaraan geeft me een fijn gevoel. Het gaf me structuur en duidelijkheid en het was een moment waar ik naar uit keek en van genoot. Het ging samen met in bad gaan en televisie kijken. Het was een ritueel!

Chips-dag is inmiddels ook een feit binnen ons gezin en ik zie dezelfde beleving bij mijn kinderen en daar geniet ik van! Om chips en prik wordt nooit meer gevraagd. Ze weten waar ze aan toe zijn en dat geeft rust in ons gezin.

 

Lees meer: Zelfvertrouwen vergroten. Klik hier

7 tips

Ik wil meer structuur in mijn leven

  1. Bouw een vast ritme in. Tijd van opstaan, slapen en eten. Plan vaste sportmomenten. Regelmaat geeft rust. Eet bijvoorbeeld altijd aan tafel en creëer vaste plaatsen aan tafel.
  2. Maak een to-do list. Probeer datgene waar je mee begint af te maken. Eén voor één. Stel eventueel een tijd in voor hetgeen waar je mee bezig bent.
  3. Laat je niet afleiden. Heb aandacht voor iets of iemand. Leg je telefoon weg. Focus op waar je mee bezig bent.
  4. Schrijf gedachten op papier dan zijn ze uit je hoofd en ben je het kwijt.
  5. Deel je dag op in de ochtend en de middag. In de ochtend is je concentratie hoger. Plan in de middag afspraken, dingen die je moet regelen of taken.
  6. Zeg wat je doet en doe wat je zegt. Dan zijn de verwachtingen duidelijk en dan kun je op jezelf vertrouwen en andere op je bouwen.
  7. Laat de structuur soms even los en maak een feestje van het moment. Dat zijn de bijzondere momenten die je je herinnert…❤

Wil jij meer rust en overzicht creëren in je leven? Download de gratis weekplanner! Klik hier.

Met vriendelijke groei,

Sara Meulenbroeks

Wil jij een reactie geven op de tekst: Ik wil meer structuur in mijn leven? Doe dat hieronder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *