mijn verjaardag is de leukste dag van het jaar

mijn verjaardag is de leukste dag van het jaar

mijn verjaardag is de leukste dag van het jaar

Mama; mijn verjaardag is de leukste dag van het jaar zei mijn zoon van 8 tegen mij. Ik begrijp wat hij bedoeld en ik herinner me hoe ik als kind ‘s morgens met kriebels in mijn buik wakker werd omdat ik die dag jarig was! Wat maakt je verjaardag dan zo bijzonder als kind en waarom raak je dit kwijt als je volwassen wordt? Na wat research krijg ik daar geen bevredigend antwoord op.

Wat wel duidelijk is, is dat de manier waarop wij de verjaardag van onze kinderen vieren wordt gezien als de leukste dag van het jaar en daar wilde ik eens bij stil staan. Hieronder beschrijf ik hoe wij de verjaardagen vieren en wat onze uitgangspunten zijn. Ik zeg hiermee niet dat het DE manier is om een kinderverjaardag te vieren maar het is onze manier. Zo heeft elk gezin zijn eigen rituelen en elk kind andere behoeftes. En wat is er nu leuker dan je kind de leukste dag van het jaar bezorgen?!

 

Juul 7

Hier werd Juul 7 jaar!

Cadeaus

Cadeaus zijn onlosmakelijk verbonden aan een verjaardag. Wat wij belangrijk vinden is dat een cadeau een verrassing is. Dat het kind niet weet wat hij cadeau krijgt. We polsen wat de kinderen leuk vinden of laten ze een verlanglijstje maken.

We hebben geen vast bedrag wat we uitgeven aan een cadeau maar kijken naar de interesse van dat moment en we proberen speelgoed uit te zoeken wat past bij de leeftijd.

Wat overigens geen garantie is voor succes! Onze zoon was op zijn 6e in de ban van Max Verstappen en wij dachten dat een ‘rally skelter‘ helemaal bij hem zou aansluiten. Maar zijn fiets ging veel sneller dan de ‘rally skelter’ waardoor hij zijn dure skelter liet staan! Uiteindelijk heeft hij zijn skelter verkocht en mocht hij van dit geld iets  anders uitzoeken.

Een cadeau moet speciaal zijn. We kopen geen praktische cadeaus zoals danskleding, gel, een nieuwe tandenborstel etc. In onze ogen zijn dat spullen die je vanzelfsprekend krijgt als het versleten of op is.

Daaraan wil ik toevoegen dat dit luxe is. Er zijn in Nederland 61.000 kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren omdat er thuis geen geld voor is. ‘Stichting Jarige Job’ helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox t.w.v. 35 euro.

Rituelen

Wij hebben het ritueel dat we de kinderen wakker zingen ‘s morgens! We feliciteren ze op bed, doen een blinddoek om en lopen naar beneden waar de cadeaus staan. Het ritueel is ontstaan doordat onze zoon zich herinnerde dat we dit het jaar ervoor zo hadden gedaan en hij vroeg of we dit weer zo zouden doen.

Verder hangen er zoveel mogelijk slingers en ballonnen in de tuin of in huis. Met de naasten familie leden worden de kaarsen uitgeblazen en de taart aangesneden. Er wordt confetti afgeschoten en op een verjaardag is bij ons de regel dat je mag eten en drinken waar je zin in hebt. Cola, chips, snoepjes, toastjes. De tafel staat vol!

 

Meer blogs lezen? Ik wil meer structuur in mijn leven: Klik hier.

 

Spanning

De tijd voor de verjaardag is spannend. Daarom maken we een aftelkalender. Je kunt ze op pinterest vinden en ik heb er zelf ook één gemaakt die je gratis kunt downloaden en uitprinten. Klik hier.

Bijzonder

Wat maakt een verjaardag voor een kind nu zo bijzonder? We denken vaak dat onze kinderen verwend zijn waardoor ze alles als vanzelfsprekend ervaren.

Ik denk dat rituelen houvast bieden en het bijzonder maken. Als je rituelen toepast die alleen voor die dag gelden bijvoorbeeld prik drinken, confetti afschieten, snoepen etc. dan maakt het zo’n dag extra speciaal. De oprechte aandacht die een kind krijgt doordat er bezoek komt, je gefeliciteerd wordt en een cadeau krijgt maakt het ook bijzonder.

Mijn verjaardag is de leukste dag van het jaar

Mijn zoon is op 1 augustus jarig. Dat valt midden in de zomervakantie. Mensen zijn vaak afwezig op zijn verjaardag. Zo zouden zijn neef en nicht op zijn 7e verjaardag niet aanwezig zijn.

Als verrassing kwamen ze eerder terug uit Spanje en met een zelf geplukt bosje bloemen kwamen ze de poort binnen. Hij was overdonderd en blij en vond het zo bijzonder dat ze voor zijn verjaardag terug waren gekomen dat hij ‘s avonds in bed vertelde dat hij dat het allerleukste vond van zijn verjaardag……….

 

In onderstaand filmpje blaast dochter Anna 5 kaarsjes uit!

 

Ik ben benieuwd hoe andere gezinnen de verjaardag van hun kinderen vieren. Als je dat wilt delen dan kan dat hieronder!

 

Met vriendelijke groei,

Sara Meulenbroeks

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *