persoonlijke ontwikkeling

persoonlijke ontwikkeling | groeimindset

persoonlijke ontwikkeling

Als je denkt dat intelligentie vast staat zul je vooral doelstellingen hebben die prestatie gericht zijn. Mensen die geloven dat intelligentie kan groeien wanneer je er aandacht aan schenkt zullen vaker leerdoelstellingen hebben. Met een ‘groeimindset’ zie je een faalervaring niet als veroordeling van jezelf. Je moet gewoon harder werken om het gewenste resultaat te behalen. Het aanhangen van de ‘groeimindset’ werkt dus positief ten aanzien van faalangst! Psychologe ‘Carol Dweck’ heeft in onderzoek kunnen aantonen dat het mogelijk is om de denkwijze over intelligentie te beïnvloeden. Geef je persoonlijke ontwikkeling een boost. Lees hoe je in 4 stappen naar een ‘groeimindset’ gaat.

Overtuigingen

Iedereen heeft bewust al dan niet bewust overtuigingen die een grote invloed hebben op wat je wilt en het realiseren daarvan. Een eenvoudige overtuiging van jezelf bestuurt je leven. Het dringt in elk aspect ervan door. Veel van wat je beschouwt als je persoonlijkheid komt voort uit deze ‘denkstijl.’ Ook veel van wat je weerhoudt om je capaciteiten te gebruiken komt hier uit voort.

Persoonlijkheid

Het is een wisselwerking tussen genen, ervaring, scholing en persoonlijke inzet die onze intelligentie bepalen. De voornaamste voorwaarden voor het bereiken van deskundigheid is doelgerichte betrokkenheid. Intelligentie en persoonlijkheid kunnen ontplooid worden. En daarmee is het niet altijd zo dat mensen die als slimste van start gaan ook als slimste eindigen.

 

Lees meer: Zwart wit denken | je mentale stemming bepaal je zelf. Klik hier.

 

Denkwijze

‘Carol Dweck’ heeft tijdens 20 jaar onderzoek kunnen aantonen dat de opvatting die jij voor jezelf kiest de manier waarop jij je leven leidt in sterke mate beïnvloed. Hoe kan een een simpele overtuiging  krachtig genoeg zijn om je karakter en als gevolg daarvan, je leven te veranderen?

De ‘statische mindset’

De overtuiging dat je kwaliteiten vast staan – de statische mindset – geeft de drang om jezelf steeds opnieuw te bewijzen. Elke situatie verlangt een bevestiging van je intelligentie, persoonlijkheid of karakter. Zal ik succes hebben of falen? Maak ik een slimme of domme indruk? Word ik geaccepteerd of afgewezen? Zal ik me een winnaar of verliezer voelen?

De ‘groeimindset

Met deze mindset ga je ervan uit dat wat je is toebedeeld het beginpunt is van waaruit je je kunt ontwikkelen. Je kunt je basiskwaliteiten ontwikkelen door er moeite voor te doen. Iedereen is in staat om te groeien door ervaringen op te doen en te leren. Jezelf volledig inzetten en ook vol houden als het tegenzit is het kenmerk van een ‘groeimindset.’ Het is een mindset die mensen  in staat stelt zich door de moeilijkste perioden van hun leven heen te slaan.

 

Lees meer: Van willen naar kunnen. Klik hier.

 

Van mindset veranderen

Veranderen is geen chirurgische ingreep. Als je verandert zijn je oude overtuigingen niet zo maar verdwenen. De nieuwe overtuigingen krijgen een plek naast de oude en naar mate ze sterker worden, bieden ze je een andere manier van denken, voelen en gedragen.

Mindsets structureren de gegevens die je in je hoofd hebt opgeslagen. Ze leiden tot interpretatie. De ‘statische mindset’ focust op een oordeel en de ‘groeimindset’ is er op gericht dat je ervan leert en dat je constructief handelt.

Op reis

Wil je werken aan je persoonlijke ontwikkeling? Veranderen van mindset is een reis. De hersenen vormen nieuwe verbindingen en ‘groeien’ wanneer je oefent en nieuwe dingen leert. In 4 stappen kun je deze reis maken.

Stap 1: Omarm je statische mindset

Iedereen heeft trekjes van een ‘statische mindset.’ We zijn een combinatie van een groei- en een statische mindset. Het is niets om je voor te schamen. Het is de mens. Al moeten we accepteren dat we die elementen bezitten, we hoeven niet te accepteren dat die ‘statische mindset’ continue de kop op steekt en ellende veroorzaakt.

Stap 2: Wordt je bewust van je ‘statische mindset’ triggers

Wanneer laat jou ‘statische mindset’ van zich horen? Misschien bij nieuwe uitdagingen? Kan ik het wel? Val ik dadelijk niet door de mand? Etc.

Steekt ie de kop op als je met iets worstelt? Ik geef op. Het frustreert me. Ik kan het niet. Ik sta voor schut. etc.

Of wanneer je faalt? Het verlies van een baan of een vriendschap?

Wat denk jij als iemand beter presteert? Ik kan die persoon niet evenaren. Ik erger me dood aan hem! Ben je jaloers?

Hoe zit het met je ‘statische mindset’ ten opzichte van anderen? Hoe reageer je op een resultaat? Hoe reageer je op iemand zijn gedrag? Oefen je druk uit? (be) oordeel je?

Wat zegt jou ‘statische mindset’ stemmetje? Wanneer duikt die op? Bij fouten, kritiek, deadlines of meningsverschillen?

Stap 3: Geef jouw ‘statische mindset’ een naam

Geef dat stemmetje een naam! Het maakt het makkelijker om inzicht te krijgen in wat jou triggert. En wat voor effect dat heeft.

Voorbeeld: Ik stel je voor aan ‘Truus’, mijn achterdochtige, aanstellerige, egoïstische ‘statische mindset’ persoon! Ze meld zich op momenten dat ik haar het minst kan gebruiken, bijvoorbeeld op momenten dat ik iets geprobeerd heb wat mislukt is of na een afwijzing.

Begrijp wat er met je gebeurt. Wat laat dat stemmetje je denken, voelen en doen? Hoe beïnvloed die de mensen om je heen?

Stap 4: Voed jouw ‘statische mindset’ op

Neem jouw ‘statische mindset’ mee op reis. Hoe meer je je bewust wordt van je mindset triggers, hoe meer je op de komst van de jouw ‘statische mindset’ bedacht zult zijn.

Als je op het punt staat om uit je comfortzone te gaan en je komt je ‘statische mindset’ tegen dan adviseer je hem om niet verder te gaan.

Als je te maken krijgt met tegenslagen dan kun je er de donder op zeggen dat je ‘statische mindset’ op doemt. Houd hem niet tegen, jaag hem niet weg. Je ‘statische mindset’ is ontstaan om je te beschermen en op veilig terrein te houden. Maar hij heeft daarvoor zeer beperkte strategieën ontwikkeld.

Bedaar en herpak jezelf met de benaderingswijze van de groeimindset; uitdagingen aangaan, volhouden, leren van tegenslagen.

Als we ervan doordrongen zijn dat ieder mens een ‘statische mindset’ heeft, kunnen we meer begrip voor onze medemens opbrengen en hun worsteling beter begrijpen.

 

Wil jij werken aan je persoonlijke ontwikkeling?

Download de GRATIS weekplanner en creëer rust & overzicht. Klik hier. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *