zelfvertrouwen vergroten

Zelfvertrouwen vergroten | 5 tips om zekerder te worden

Zelfvertrouwen vergroten 

Herken je de situaties of periodes waarin jij bruiste van het zelfvertrouwen? Waarschijnlijk stond je volledig achter wat je deed, je kon jezelf zijn en zette je zo optimaal mogelijk in. Het gevolg daarvan is dat je je energiek en trots voelt. Misschien kreeg je ook ook complimenten. Helaas maken negatieve situaties vaak meer indruk en tast dat ons zelfvertrouwen aan. Wil je jouw Zelfvertrouwen vergroten? Lees hieronder 5 tips om zekerder te worden.

Onzekerheid

Ook de situaties waarin je onzeker was herken je vast en zeker. Grote kans dat je iets deed wat je nog nooit had gedaan. Het kan ook zijn dat  je niet achter hetgeen stond wat je deed of dat  je andere verwachtingen had. Het resultaat kan tegen vallen of iemand kan je ergens mee confronteren het gevolg is dat je aan jezelf kunt gaan twijfelen, boos wordt of de handdoek in de ring gooit.

 

Lees meer: hoe gebruik ik mijn intuïtie? klik hier

 

Voorbeeld

Stel dat je hebt besloten een nieuwe sport te gaan beoefenen en je meld je aan voor de training. Na een aantal keer mee te hebben getraind stelt de trainer je de ene vraag na de andere en alle teamgenoten luisteren mee.

Vanuit je onzekerheid denk je; ik heb onvoldoende kennis om de vragen te kunnen beantwoorden. Je hebt het idee dat er naar jou gekeken wordt. Je bent gefocust op de gezichtsuitdrukking van de trainer, hij beoordeelt je. Je voelt je gespannen en je wordt onzeker.

Vanuit zelfvertrouwen denk je; ik ben nog een beginneling. Ik ben hier om te leren. De trainer wil me helpen. De spanning voel je wegglijden en je stelt je open.

 

Lees meer: doen wat je leuk vindt. klik hier

 

Bewustwording

Zelfvertrouwen vergroten? 5 tips om zekerder te worden;

1. Streef niet naar 100 procent zelfvertrouwen. Zie het niet als een doel op zich. Dat gaat je nooit lukken en dat hoeft ook niet. Het kan zelfs heel vermoeiend zijn. Je bent te gefocust, resultaat gericht en verliest mogelijk andere zaken uit het oog. Zie onzekerheid als een kans. Je hebt het nodig om iets nieuws te leren.

2. Vergroot je zelfvertrouwen door je bewust te worden van je kwaliteiten. Je hebt er wel 50. Vraag vrienden, collega’s en familie eens naar jouw kwaliteiten. Zij zien jou vaak anders dan jij zelf.

3. Ontvang complimenten. Zeg dankjewel. Je zelfvertrouwen kan groeien als je ze aanneemt en niet als jij ze afzwakt.

4. Geef een ander een compliment. Ook daar kan je zelfvertrouwen van groeien. Benoem wat je zo mooi, leuk, goed vindt aan iemand. 

5. Elke kwaliteit kent zijn valkuil. Vanuit onzekerheid trap je daar soms in. Accepteer dat en blijf er niet in hangen. Een volgende keer krijg je de kans om het beter te doen. Zie het als een leer moment. Als je, je best hebt gedaan is dat genoeg en kun je trots zijn op jezelf.

Zelfvertrouwen vergroten?
Plan een gratis kennismakingsgesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen! Klik hier of bel naar 06 40 86 59 12. 

Met vriendelijke groei,

Sara Meulenbroeks

Wil je een reactie achterlaten op mijn blog Zelfvertrouwen vergroten doe dat dan hieronder. 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *