zwart wit denken

Zwart wit denken | Je mentale stemming bepaal je zelf

De mindset is niet zwart of wit. De mindset is veel omvattender en kleurrijker. Het kan een eyeopener zijn dat je verschillende mentale stemmingen een functie hebben. Omarm je stemmingen en zet ze bewust in. Laat je inspireren!

Bij zwart wit denken heb je maar twee keuze mogelijkheden. Eens of oneens, goed of fout, doen of laten, leeg of vol, mooi of lelijk. Het is een starre, statische manier van denken en doen.

Mentale stemmingen

Als trainer van ‘One Minute Coaching’ werk ik met vier verschillende mentale stemmingen en ze hebben allemaal een functie:

  1. Uitdaging
  2. Spanning/ verkramping
  3. Woede/ frustratie
  4. Afhaken

 

Lees meer: Hoe gebruik ik mijn intuïtie. Klik hier

Uitdaging

Als je in je uitdaging zit dan ben je de beste versie van jezelf. In deze stemming leer je optimaal. Je ziet kansen, benut je kwaliteiten en je hebt er ook plezier in. Als je hier langere tijd in zit dan kom je in een ‘flow.’ De keerzijde is dat je geen afstand kunt nemen en te veel in beslag wordt genomen door het geen wat je doet. Je bent te gefocust en geeft aan verkeerde zaken prioriteit. Je verliest mogelijk andere belangrijke zaken uit het oog.

Spanning/ verkamping

In deze stemming is er onzekerheid en angst. Het is een stemming waar de meeste mensen het liefst uit weg willen blijven. Of die je wilt ontkennen. Je stapt uit je comfortzone in een gebied wat je nog niet kent en waar je kunt falen. Het mooie aan deze stemming is dat je alleen hier iets nieuws kunt leren. Het resultaat heb je nooit voor 100% in eigen hand maar de inspanning die je levert wel. Je kunt leren om trots te zijn op je prestatie.

Woede/ frustratie

Het is een negatieve, krachtige vaak verwijtende stemming die gericht is op andere of op jezelf. Er zijn bewuste of onbewuste verwachtingen waar vaak een gevoel van onrechtvaardigheid omhoog komt. Er is weinig ruimte voor objectieve zelfreflectie. Het mooie aan deze stemming is dat iemand ontzettend betrokken is. Als je het om kunt zetten in getergdheid door je te focussen op wat er wel is dan kun je veel zinvoller gebruik maken van deze energie.

Afhaken

In deze stemming neem je mentaal afstand van de situatie zonder deze fysiek te verlaten. Je bent figuurlijk gesproken niet aanwezig tijdens je eigen leerproces. Bewust of onbewust ontvang je de informatie niet. Het mooie aan deze stemming is dat je even afstand kunt nemen. Je relativeert en je kunt opladen.

 

Lees meer: Doen wat je leuk vindt. Klik hier

Besmettelijk

Mentale stemmingen zijn heel besmettelijk. Je neemt ze snel over. Dat komt omdat mensen over het feit best wel eens gelijk kunnen hebben. Iemand komt te laat. Dat is een feit. Jouw mentale stemming tegenover het te laten komen bepaal je zelf.

Beinvloeden

Je kunt iemands gedrag beïnvloeden maar je kunt het niet veranderen. Dat bepaald diegene zelf. Je kunt jezelf ook beschermen als je niet beïnvloed wilt worden. Zowel voor het beïnvloeden van gedrag als het beschermen van jezelf kun je vier communicatietechnieken inzetten namelijk:

  1. Complimenteren
  2. Inspireren
  3. Confronteren
  4. Provoceren

Ben jij benieuwd hoe je dit in kunt zetten zowel privé als werkgerelateerd? Individueel of in teamverband.

Zwart wit denken? Maak kennis met de verschillende kleuren van de mindset.  Het geeft je vrijheid, zelfvertrouwen, het relativeert zaken en je wordt mentaal veerkrachtiger. Ik vertel je er graag meer over! Maak een vrijblijvende afspraak. Klik hier

Wil jij een reactie geven op de tekst: Zwart wit denken? Doe dat hieronder.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *