Week 2: Van fouten maken kun je leren

Heb je ooit iets gedaan wat meteen lukte? Iets waar je meteen de beste in was?

Dan heb je of heel veel geluk gehad of heel veel talent.

Je kunt ergens beter in worden als je fouten durft te maken. Als je jezelf daar niet op afrekent. Hoor je jezelf wel eens zeggen; Ik ben ook zo stom of het lukt mij nooit, ik kan dat niet. Ben je niet zo goed in sport en wordt je daarom nooit gekozen met de gym. Maakte jij een fout tijdens de quiz op school? Ben je onhandig, laat je snel dingen vallen?

Iedereen wil dingen graag goed doen. Je kunt te erg gefocust zijn in het goed willen doen dat je gespannen raakt en het juist daarom verkeerd gaat. In sommige dingen ben je nu eenmaal niet zo goed het is ook sterk als je dat kunt accepteren.

Als je alleen maar dingen doet waar je heeeel goed in bent dan bestaat er een grote kans dat je snel gefrustreerd raakt als je iets doet waar je geen invloed op hebt. bijvoorbeeld een spelletje waar je geluk voor nodig hebt. Doe daarom ook eens iets waar je niet zo goed in bent. Het is een uitdaging om er beter in te worden en je hebt meer waardering voor iemand die er wel goed in is.

Je leert het beste als je rustig bent en dingen met plezier doet. Als je je best doet dan kun je trots zijn op jezelf wat het resultaat dan ook is.

Als jij met een potje trefbal op school als eerste wordt afgegooid is dat balen. Je kunt langs de kant kijken naar je klasgenoten. Misschien kun je iets leren van waar je kunt gaan staan. Hoe je je moet bewegen. Wanneer kun je het beste aanvallen en wanneer verdedigen. Dit kun je in een volgend potje proberen. Je kunt je tactiek verbeter. zekers te weten dat dit kan helpen. Maar met een potje trefbal moet je soms ook een beetje geluk hebben. En dat heb je niet in de hand. Dus als je wordt afgegooid heb je zelf de keuze hoe je hier mee omgaat. Heb je je best gedaan? Was het leuk?

fouten maken

Schrijf komende dagen drie situaties op waarbij er iets fout ging. Wat ging er fout? Wat vond je lastig en hoe ging je hiermee om? Wat heb je geleerd? Hoe pak je het de volgende keer aan? Maak de opdracht:

 

groeidoel2